woensdag 8 juli 2020

Balkonplaat uit hijskraan gevallen

Zoals wij in NieuwsBrief 9 lieten zijn wij op dit moment bezig met het plaatsen van de nieuwe galerijplaten aan de voorzijde van blok 4. De nieuwe galerijplaten worden van de vrachtwagen gehesen en verplaatst naar de ondersteuningsbalken voor het balkon. Vanmorgen is tijdens de werkzaamheden een galerijplaat uit de hijskraan naar beneden gevallen. Er zijn geen gewonden en de materiƫle schade lijkt beperkt. Uiteraard zijn bewoners en werklieden erg geschrokken. Wij zijn hierover met bewoners in gesprek.

De oorzaak wordt onderzocht
De balkonplaten worden met een vacuĆ¼mpomp van de vrachtwagen gehesen en verplaatst naar de ondersteuningsbalken voor het balkon. Vlak voor het plaatsen van een balkonplaat op de ondersteuningsbalken viel de balkonplaat naar beneden. Op dit moment onderzoeken externe deskundigen hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de exacte schade is. Ook hebben wij de situatie gemeld bij het ISZW (voorheen Arbeidsinspectie).

De hijswerkzaamheden zijn tijdelijk stilgelegd
Het plaatsen van de balkonplaten is stilgelegd. Ook zijn een aantal werkzaamheden in blok 4 stilgelegd. Op dit moment onderzoeken wij hoe en wanneer de hijswerkzaamheden weer opgestart worden. Voordat de hijswerkzaamheden hervat worden infomeren wij de bewoners. 

Veilig werken
Voorafgaand aan het project is een V&G-plan opgesteld door een externe deskundige. Dat plan gaat over veilig en gezond werken. Daarin staat onder meer dat er nooit iemand tijdens het hijsen onder de plaat aanwezig mag zijn. Voorafgaand aan het hijsen informeren wij bewoners dat zij niet naar buiten mogen tijden het hijsen van de platen.