dinsdag 5 maart 2019

Samen luisteren naar de ClimaRad

Om een beter beeld te krijgen van de ClimaRad heeft WoonWaarde en excursie georganiseerd om een ClimaRad in een echte woonkamer te zien, horen en voelen.

Gister zijn we om 13.30 uur met 13 bewoners van de Lauwers in een speciaal busje naar Ridderkerk gereden. Daar bezochten we een project waar bij 621 appartementen ClimaRads zijn geplaatst. We mochten naar binnen bij Jannie en Frans. Zij vertelden ons over hun ervaringen met de ClimaRad van de afgelopen 2 jaar. Zij waren erg tevreden met de ClimaRad en de goede luchtkwaliteit in de woning. Zij moesten wel even wennen in het begin maar horen de ClimaRad inmiddels niet meer. “Als er zo’n zes mensen op bezoek komen dan hoor je de ClimaRad wel aanslaan maar dan nog is het zo zacht dat we het niet eens meer door hebben. De afzuigpunten doen in de nacht hun werk. Die horen we helemaal niet in de slaapkamer. Als ik naar het toilet loop in de nacht dan hoor ik het wel dus weet ik dat ze hun werk doen. Vriendinnen in de flat roken. Als ik daar nu op bezoek kom is het een wereld van verschil met vroeger. De lucht wordt zo snel ‘gereinigd’ dat het er niet meer zo stinkt als vroeger.” Over de overlast van de werkzaamheden vertelde Jannie nog: “we hadden al ons meubilair in die hoek staan en konden daar zelf nog zitten. Het was heel gezellig met de vaklieden. Ze kwamen allemaal bij ons koffie drinken. En als er een probleem was werd dit binnen een uur opgelost”.

Daarnaast vertelde Klaas van ClimaRad meer details over de ClimaRad en liet hij ons zien hoe het precies werkt. Hij legde uit dat je zelf de luchtkwaliteit kunt aanpassen. Oorspronkelijk hebben de uitvinders de ClimaRad ontwikkeld voor mensen met luchtwegaandoeningen als COPD en astma. Bewoners die hier last van hebben kunnen zelf de luchtkwaliteit op de hoogste stand zetten.
Ook handig is dat in de zomer de lucht juist niet wordt voorverwarmd maar dat in de nacht de frisse koele lucht de woning koelt. Klaas klapte de ClimaRad open en liet zien waar de lucht naar binnen komt en waar het de woning weer verlaat. “Jammer” zei Jannie, “als jullie iets eerder waren gekomen dan hadden jullie de oude filters kunnen zien. Die zijn net verwisseld en waren helemaal zwart. Fantastisch dat die rommel niet onze woning is binnengekomen”.

Henry van woningcorporatie Woonvisie vertelde ons meer over de afzuigpunten. Omdat we met veel mensen in de woning waren toerde de ClimaRad op en begonnen de afzuigpunten de vuile lucht af te zuigen. “Dat hoorde je wel echt in de keuken” zei een bewoonster. Een andere bewoner gaf aan dat “mijn afzuigkap hoor je nog veel harder dus dit viel me mee”.

Na een half uur toerde de ClimaRad op omdat we met vele mensen in de woning waren. We waren allemaal 5 seconden muisstil en toen hoorden enkelen van ons een licht ‘blazen’. Dit viel alle bewoners echt ontzettend mee, het was eigenlijk, als we hadden doorgepraat, niet te horen.

Om 17 uur waren we terug aan de Lauwers. Gelukkig had WoonWaarde water en snacks voor onderweg meegenomen. Al met al was het een zeer geslaagde excursie waar bewoners een goed beeld hebben gekregen van de ClimaRad en de daarmee samenhangende vraaggestuurde mechanische ventilatie. Meer weten? Neem contact met ons op.

 Klik op de foto's om deze te vergroten