dinsdag 26 februari 2019

Radar uitzending over warmtepompen

Samenvatting

Gisteravond zond het tv-programma Radar een aflevering uit over warmtepompen. Hierin zagen we een bewoner uit Zeeland die een luchtwarmtepomp had en zonnepanelen. Deze bewoner had zijn woning niet geïsoleerd. Daarom werkte de warmtepomp niet goed. Wij isoleren uw woning wel zeer goed waardoor de warmtepomp goed zijn werk kan doen en uw woning kan verwarmen, ook in de winter. Daarnaast had deze bewoner een luchtwarmtepomp die veel geluid maakte en waarvan de installateur niet gecertificeerd was. Wij hebben gekozen voor een bodemwarmtepomp die veel minder geluid maakt én die wordt geplaatst door gecertificeerde installateurs.

Meer weten…?

Professor Laure Itard gaf aan dat “alleen een warmtepomp zonder goede isolatie niet werkt”. Zij gaf aan dat het gebruik van goed glas zoals HR++ of zelfs driedubbel glas belangrijk is want “glas is het grootste isolatielek in huis”.  Daarnaast vertelde zij dat radiatoren moeten worden vervangen door convectoren of vloerverwarming bij gebruik van een warmtepomp.
Ook werd er uitleg gegeven over de verschillende type warmtepompen. Tijdens de uitzending werd als voorbeeld een luchtwarmtepomp gegeven. Een bewoner had veel last van het geluid van de luchtwarmtepomp en daarnaast had hij zijn woning verder niet geïsoleerd. Logisch dat hij het in de winter dan niet warm krijgt.

In het plan waar u nu voor stemt zorgen wij voor alle basisvoorwaarden waaraan een woning moet voldoen om de warmtepomp succesvol te laten werken. Dus:

  • Zeer goede isolatie;
  • Driedubbel glas;
  • Convectoren.


Daarnaast maken we niet gebruik van een luchtwarmtepomp maar van een bodemwarmtepomp. Ten opzichte van het voorbeeld van de luchtwarmtepomp in Radar:

  • De temperatuur in de grond (op de diepte van ruim 100 meter) is stabiel en dus niet afhankelijk van de buitentemperatuur;
  • De bodemwarmtepomp maakt ten opzichte van de luchtwarmtepomp veel minder lawaai;
  • Voor het plaatsen van  de bodemwarmtepomp is een gecertificeerde installateur vereist. Dit is niet het geval bij andere type warmtepompen. In Radar zagen we dat dit mede de oorzaak is van het aantal klachten.


Heeft u vragen naar aanleiding van de uitzending van Radar? Neem dan contact met ons op!